מינוף עסקי- הדרך לקפיצת מדרגה בעסק שלכם
מה זה מינוף ומה הקשר לעסק שלכם
כמה לקוחות אתם רוצים בעסק שלכם מידי חודש?
כדי לענות על השאלה הזאת, רוב בעלי העסקים מחשבים בראש את המקסימום שיש להם היכולת לקבל בעסק. למשל, בעל קליניקה שטיפול בה לוקח כשעה ורוצה קליניקה מלאה- סביר שישאף ל 180 לקוחות בחודש (8 שעות ביום כפול 5 ימי עבודה בשבוע כפול 4.5 שבועות).
העניין הוא שלכל אחד מאיתנו יש רק 24 שעות ביממה וזה אומר ש"המקסימום" שלנו מוגבל בסוג של תקרת זכוכית.
מינוף, לעומת זאת, זה מצב שבו ה"מקסימום" מבוטל או לפחות גדל באופן משמעותי, העסק מסוגל לתת מענה להרבה יותר לקוחות ולהרוויח הרבה יותר .
למעשה, זה מצב שבו מאותה השקעת זמן של בעל העסק אפשר לקבל הרבה יותר תמורה, להלן: מינוף.
האם כל עסק יכול לייצר מינוף
בתנאי שהמוצר/ שירות טוב (כלומר, פתרון איכותי לצורך/רצון קיים)- הרוב המכריע של עסקים יכול לייצר מינוף. לעיתים זה דורש התאמות של סל המוצרים או של המודל העסקי אך כשקיימת נכונות לשינויים- ניתן להפוך כמעט כל עסק לעסק ממונף.
בעל העסק לא תמיד מסוגל לראות בעצמו את הפוטנציאל ואת המודל בו המינוף יפעל. במצב כזה מומלץ להיעזר באיש/ת מקצוע כדי לבנות מודל עסקי של מינוף.
ריי קרוק, איש העסקים שהביא את רשת מק'דולדס לגדולה זיהה את הפוטנציאל, מינף את המסעדה לרמה הבאה שלה אך כדי לייצר את הקפיצה הענקית, זאת שהפכה את מק'דולדס למק'דונלדס שאנחנו מכירים היום, הוא קיבל עצה על המודל העסקי שכדאי שיאמץ. והוא אימץ.
איך אפשר לייצר מינוף בעסק
קיימים מספר צורות לייצר מינוף בעסק. נזכיר כאן ארבע כאלה שיותר נגישות וקלות ליישום לעסקים קטנים. אפשרויות המינוף הן, כמובן, נרחבות יותר.
1. העסקת עובדים
נגיד ויש לכם קליניקה ואתם עובדים בה במשרה מלאה בין השעות 8 ל 16 אחה"צ. זה אומר שהקליניקה שלכם מפסידה לפחות 6 שעות עבודה ביממה. הרי יש לקוחות שדוקא יעדיפו את השעות שאתם לא עובדים בהם. העסקת איש מקצוע מטעמכם תאפשר לתת שירות ללקוחות נוספים, לייצר רווח גם על העבודה של אותו איש מקצוע.
נפלא.
עכשיו יש לכם קליניקה שפועלת 14 שעות ביממה, המחזור עלה, הרווח עלה אבל עדיין יש תקרת זכוכית. מה עושים?
עוברים לקליניקה גדולה יותר ומביאים אנשי מקצוע נוספים. כן, זה אומר גם גידול בהוצאות אבל עם ההשקעה מגיעה גם הצמיחה.
כל זה מתאפשר כשיש לכם מנגנון שיווקי משומן, מיתוג חזק שמזרים זרם קבוע של לקוחות לעסק ומאפשר מילוי יומנם של כל המטפלים בקליניקה.
כמובן שהמודל הזה יישים לא רק בתחום הטיפול, אלא כמעט בכל תחום אחר. כשבונים מודל עסקי נכון עם תמחור מדוייק ושיווק מוצלח- זה פשוט עובד.
2. יצירת מוצר דיגיטלי
בשנים האחרונות אין בעל עסק שלא שמע על האופציה לייצר מוצר דיגיטלי. כולם כולל כולם מדברים על זה. הקורסים הדיגיטלים והאפליקציות השונות צמחו כמו פטריות אחרי הגשם. אחרי שהמוצר מוכן, אין מגבלה לכמה אנשים ניתן למכור אותו. את המשפט האחרון יש לסייג בזהירות. לפני שבאים לפתח מוצר דיגיטלי, יש להבין את גודל קהל היעד והפוטנציאל כדי שלא ניצור מוצר דיגיטלי שרק עשרות אלפי אנשים יכולים פוטנציאלית להתעניין בו.
מצד אחד, זוהי דרך נהדרת למנף את העסק בהשקעה יחסית נמוכה (אין מלאי או עובדים או שכירות יקרה) ומצד שני, בגלל ריבוי ההיצע- הצלחתו של מוצר דיגיטלי תלויה בתכנון מדוייק של מהלכים, השקעה ביצירת מוצר בולט באיכותו ושיווק יומיומי שלו וכשעושים את כל אלה נכון- המינוף פותח אפשרויות נפלאות.
3.
הרצאות/סדנאות/קורסים
יש לכם ידע ייחודי או חוויה מיוחדת שהקהל מעוניין בהם, בהחלט תוכלו למנף את העסק שלכם עם הרצאות, סדנאות, קורסים- פרונטלים או בשידורים חיים איתכם. נכון שכל משתתף ישלם פחות ממה שהיה משלם במפגש אישי 1/1 איתכם אבל תוכלו באותה שעת מפגש לתת ערך לעשרות אנשים בו זמנית. וזו בעצם הגדרת המינוף (אותם משאבים שמניבים יותר ערך לעסק). המלצה חמה: אם עדיין לא עשיתם זאת, אל תנסו את זה לבד. קיימת שיטה מדוייקת לשיווק מוצרים מהסוג הזה ופספסוס של פרטים מתוך השיטה לרוב מסתיים בכישלון. פנו לאיש/ת מקצוע לליווי ותחסכו לעצמכם הרבה זמן, כסף ועוגמת נפש.
4.
זכיינות
אם אתם כבר ותיקים בתחום שלכם, ביססתם מותג מצליח שהקהל שלכם מכיר וערך ייחודי שמייחסים למותג הזה, יש לכם אפשרות למכור זכיינות. דוגמא אשת חינוך, בעלים של גן ילדים שפיתחה שיטה התפתחותית ייחודית שבה, בין היתר, הילדים לומדים לקרוא ולכתוב בצורה שוטפת בגן, טרם כניסתם לכיתה א'. יישום שיטה זו בגן יכול להוות יתרון תחרותי חזק מאוד בעיני ההורים שמשקיעים בקורסי הכנה לכיתה א' ומחפשים דרכים לפתח את ילדם מחוץ לשעות הגן. לכן, שיטה זו אטרקטיבית מאוד עבוד גנים אחרים וניתן למכור להם זיכיון לשימוש בה.
ישנן צורות שונות של זיכיון אך המשותף לכולם זו הזכות להשתמש בשם המותג (גן מונטסורי למשל) ויישום השיטה בצורה מדוייקת בתמורה לתשלום.
אז אם יש לכם משהו ייחודי שפיתחתם- בין אם זה שיטת התפתחות או פס ייצור ייחודי (כמו מקדולדס)- תוכלו לבחון את האופציה למנף את העסק באמצעות מודל זכיינות.
לסיכום,
לא כל בעל עסק שואף לקפיצות קוואנטיות. וזה בסדר גמור. אנחנו בני אדם ולכל אחד מאיתנו שאיפות שונות בתחומי החיים השונים. אך אם אתם מאלה שבוער להם בבטן לעשות קפיצה קדימה, לתת ערך להרבה יותר אנשים, להשיג הצלחה כלכלית ברמה אחרת- דעו שיש דרכים בדוקות לעשות זאת באמצעות מינוף. וכמו בכל תחום אחר, הדרך לקצר את התהליך, למנוע טעויות ולהגדיל את סיכויי ההצלחה זה לעשות זאת בליווי המתאים.
אני כאן לשירותכם, אם תרגישו שזה השלב הנכון עבורכם.
זרינה